SEO Nasıl Yapılır?

SEO yapmak istiyorsunuz ama nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, sizin için hazırladığımız makaleyi sabırla sonuna kadar okuyarak kendi sitenizin arama motoru optimizasyonu’nu ( SEO) kendiniz yapacak seviyeye gelebilirsiniz.

Bu makalemizde, SEO nasıl yapılır? sorusunu cevaplarken gerek yeni başlayanlar, gerekse SEO profesörleri için harika bilgiler sunacağız.

Bunun yanında,SEO uzmanı arayışında olanlar için aynı şekilde eşsiz bir kaynak olacak bu çalışma, SEO danışmanı ve yapacağı çalışmaların kapsam alanını ortaya koyacaktır.

Contents

SEO Nedir?

Arama motoru optimizasyonu (SEO) organik aramalarda web sitesinin sıralamasını yükseltme sürecidir. Web sitesi ne kadar iyi sıralama alırsa o kadar fazla insan görür.

SEO Nedir

SEO Nedir?

SEO’nun tarihi 90’lı yıllarda arama motorlarının ortaya çıkmasıyla birlikte başlar. Günümüzde ise modern pazarlama stratejisine ve aynı zamanda sürekli büyümekte olan endüstriye dönmüştür.

Eğer SEO olma konusunda kararlıysanız oldukça fazla yaratıcı, analitik, teknik çalışmalara hazırlıklı olmalısınız.

SEO Uzmanı

SEO Uzmanı

Her ne kadar farklı amaçlar için değişik teknikler olsa da, amaç aynıdır… yüksek kaliteli organik trafik alan web siteleri arasında bulunmak.

Kısaca açıklayacak olursak, SEO web sitesine doğru insanları getirmektir.

SEO sadece mükemmel altyapısı olan, modern, fonksiyonlarıyla tüm gereksinimleri karşılayan web sitesi kurmak değildir.

Web sitesi kullanıcıların gereksinimlerini karşılayan harika optimize edilmiş içeriğe gereksinim duymaktadır. Aynı şekilde başka sitelerden yeterince bağlantı almış olmalıdır.

SEO Zor mudur?

Google, Bing, Yahoo, Yandex ve diğer arama motorları kendi algoritma kriterlerine göre siteleri indexler ve sıralar. Bu algoritmayı   tanımlaya bilirmiyiz?  Bu sorunun cevabı ‘‘kısmen’’.

SEO Zor mudur

SEO Zor mudur

Neredeyse her tecrübeli SEO uzmanı Google algoritmasını kafasında farklı tasarlamaktadır, algoritması ve SEO ile alakalı resim herkesin kafasında farklıdır, bazı temel kurallar hariç.

Benim şahsi görüşüm Google algoritmasının tam olarak nasıl çalıştığını Google mühendislerinden sadece birkaç kişi biliyor, hatta 1 veya 2 kişi diyebilirim.

Çünkü, ben Google algoritmasının bir bütün olarak değil birbirine entegre edilmiş parçalar halinde çalıştığını düşünüyorum ve bu parçalara büyük güncellemelerde yenileri eklenmektedir.

Örneğin Rankbrain ile Panda veya Penguen’in bir bütünde değil, birbirlerine entegre edilmiş parçalar halinde olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde düşünmem işimi de kolaylaştırıyor.

Google 250 den fazla sıralama kriteri kullanmaktadır. Bunlardan bir kısmı bilinmektedir: kaliteli içerik, backlink, SSL, site hızı gibi ama çoğu bilinmemektedir. Profesyonel SEO danışmanları bilinmeyenler, tecrübe ile öğrenirler.

Google algoritmasının tüm kriterlerini bilmek zorunda değilsiniz tabii ki. SEO’un ne olduğunu anlamak için, her ne kadar parçalar halinde çalışsa da, algoritmaya bütünsel bakmanız yeterlidir.

Ve bakış açınızı üçe bölmelisiniz.

  1. Teknik ve site içi SEO: Sitenin teknik yapısının Google algoritması kriterlerini karşılayıp karşılamadığı konusu.
  2. Sitenin İçeriği: kaliteli SEO stratejisinin en önemli kısmıdır. Optimize edilmemiş, kötü içerik kötü sıralamaya neden olur.
  3. Site Dışı SEO, Kaliteli Backlink: Off-Page SEO (Site Dışı SEO) kısmının en önemli aşaması backlinklerdir.

Arama motorları internet kullanıcıları tarafından bir şey aramak için kullanılır. İşte sizin siteniz o ‘‘bir şey’’ olmak için çabalar. İter ürün pazarlayan e-ticaret sitesi olsun, ister sıradan bir blog olsun, ne olursa olsun arama motoru optimizasyonu yapılmalıdır.

Siteniz arama motorları tarafından indexlenmeli aksi durumda kaybedersiniz.

Akıllıca planlanmış SEO stratejisi sitenin arama sayfalarında yükselmesini sağlar, bu yükselme yüksek trafik getiri, yüksek trafik de dönüşümü arttırır.

Websitenizin hedeflerine ulaşması için SEO yapmalısınız. Şüphesiz beklentisi yüksek websiteleri için SEO biraz karmaşık görüne bilir, fakat daha küçük hedefleri olan siteler için temel SEO bilgileri yeterlidir.

SEO Nasıl Öğrenirim? Yardıma ihtiyacım olur mu?

Arama motorlarının algoritmalarında meydana gelecek en ufak bir değişiklik bile sizin sitenize çok büyük bir yansımaya neden olabilir.

SEO Nasıl Yapılır

Sizin için hazırladığımız yeni başlayanlar için SEO rehberi bütün temel SEO kriterlerini karşılıyor. Uzun tecrübelere dayanan bu SEO rehberi kendi websitenizin SEO çalışmasını yapmanıza yeterli olacaktır.

Eğer 2020 yılında SEO nasıl yapılır sorusunun cevabını merak ediyorsanız, öğrenmeye çok zaman ayırmalı ve yeterince pratik yapmalısınız.

Şanlısınız, çünkü bu konuda oldukça fazla kaynağa ve değerli bilgiye bulabilirsiniz, sizin için hazırladığımız bu yazılı SEO eğitimi dışında.

Dahası, Seondex’in de sunduğu günümüzde ücretsiz, ücretli SEO eğitimi alabileceğiniz ajans ve uzmanların sayısı giderek artıyor.

Eğer kaynaklarla zaman kaybetmek istemiyor ve ileri düzey SEO öğrenmek istiyorsanız bu kursları veya SEO eğitimi veren ajansları tercih edebilirsiniz.

Temel SEO Terimleri

Adım adım SEO nası yapılır konusunu işlemeden önce profesyonel SEO uzmanının her zaman karşılaşacağı SEO terimleriyle ve bunları açıklamalarıyla işe başlayalım.

  • On-Page (site içi), (Of-Page) site dışı SEO
  • Beyaz, Siyah, Gri Şapka SEO

On-Page (site içi), (Of-Page) site dışı SEO

On-Page (site içi) SEO yapmak, web sitesini optimize ederek arama motorları algoritmasına uyumlu hale getirmektir. Web sitesinde içerik optimizasyonundan, teknik çalışmalara kadar yapacağınız herşeyi kapsar.

  • Meta taglar,
  • Headings
  • URL yapısı
  • Görsel optimizasyonu,
  • İçerik
  • Yapılandırılmış veri ( structured data)
  • Site boyutu ve hızı
  • Açılışa sayfaları
  • İletişim, kayıt formları
  • Sabit sayfalar
  • Semantik çekirdek
  • Kategori ve menüler
  • Alt domainler
  • Farklı diller
  • Güvenlik
  • SSL sertifikası
  • Anahtar kelime yerleşimi

ve daha pek çok işlem…

(Of-Page) Site Dışı SEO sitenin arama motorları gözünde otoritesini arttırarak markalaşma yönünde yapılan çalışmaların tamamını kapsamaktadır.

Off Page SEO

Off Page SEO

Site Dışı SEO denilmesinin nedeni tüm çalışmalar başka platformlarda (websiteler’inde) yapılmasından kaynaklanır.

Başlıcaları:

  • E-mail pazarlama
  • Misafir yazarlık
  • Sosyal medya
  • Fenomenlerle işbirliği
  • Backlink çalışması
  • Firma rehberi kayıtları
  • Haritalara kayıtlar
  • Basın bültenleri
  • Görsel, video çalışmaları

Beyaz, Siyah, Gri Şapka SEO

Beyaz şapka, siyah şapka konusu aslında batılı kovboy filmlerinden esinlenerek ortaya çıkmıştır, ‘‘iyi ve kötü çocuklar’’ anlamında kullanılır ve bu terimleri fazla ciddiye almanıza gerek yok.

Sadece SEO’na bakış açısını ortaya koymak için kullanılır.

White Hat SEO

White Hat SEO

Siyah Şapka SEO etik olmayan yöntemlerle siteyi arama sonuçları sayfasında sıralamaya sokmak için kullanılan yöntemlerdir.

Kısa sürede daha fazla kazanma odaklı yapılan bu SEO yöntemlerinde insan faktörü gözünde bulundurulmaz.

Siyah Şapka SEO kısa zaman zarfında sitenin ilk sayfaya, hatta sıraya çıkmasını sağlar ama aynı şekilde er veya geç arama motorları tarafından cezalandırılmasına neden olur.

Google’s Webmaster Guidelines veya Bing’s Webmaster Guidelines. Sayfalarından sitenin ceza almasına neden olan unsurların listesini inceleye bilirsiniz.

Beyaz Şapka SEO arama motorları kurallarına uygun etik taktikler içerir. Beyaz şapka SEO temelde:

  • Kaliteli ve alakalı içerik
  • Web sitesinin optimizasyonu
  • Link inşası

Beyaz şapka SEO uzun soluklu kullanıcı deneyimi yüksek SEO stratejilerini kapsar. SEO dünyasının iyi çocuğudur.

Gri Şapka SEO ise websitesini arama sonuçlarında üst sayfalara taşımak için riski biraz daha arttırarak kısmen Black Hat (Siyah Şapka) SEO stratejilerini kullanır.

Burada bir noktayı vurgulamak isteriz, Black Hat SEO stratejilerinin tamamının etik olmadığını iddia etmek doğru olmaz, her SEO stratejisinde özellikle tüm yolların denemesine rağmen sonuç alınamadığında risk biraz daha arttırılarak Black Hat SEO stratejileri kullanıla bilir.

Risk projeye göre değişmektedir spesifik bir tanımlaması yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken Google tarafından belirlenmiş cezaya neden olabilecek kuralları hızla ve tamamını çiğnememek.

Her üç ihtimalde de Google’ı kendinize düşman etmemelisiniz.

Arama Motorları

Kaliteli SEO çalışması ile kalıcı başarı yakalayarak websitenizin veya işletmenizin cirosunu arttırmak ancak arama motorlarının nasıl çalıştığını bilmekle mümkündür.

Arama Motorları

Arama Motorları

Bu başlıkta işletmenizin en önemli partneri başta Google olmak üzere diğer arama motorlarının nasıl çalıştıkları inceleyeceğiz.

Bir web sayfasını arama sonuç sayfalarında yükseltmek için odaklanmanız gereken kriterlere geçmeden önce arama motorlarının nasıl çalıştığını mutlaka bilmemiz gerekir.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Google, Yandex, Bing gibi arama motorları üç aşamada web sitelerini sıralarlar.

  • Tarama
  • İndexleme
  • Sıralamalarda gösterme

Tarama

Tarama, yüzlerce botun web sayfasındaki tüm bilgileri, içeriği, video, görsel, linkler varsa hepsini taramasıdır. Site’de bulunan tüm data taranır.

Tarama işleminde sitede bulunan başka sitelere verilmiş tüm hypertext linkler tespit edilir. Böylece yeni linkler ve ilgili siteler sonsuz bir döngü içerisinde taranır, haliyle bu şekilde tüm internet’de var olan datalar taranmış olur.

Bundan dolayı web sitesinin taranabilir olması hayati önem taşımaktadır.

İndexleme

Tarama işlemi bittikten sonra indexleme aşamasına geçilir. İndexleme işlemini inanılmaz büyüklükte websitesi kütüphanesine benzete bilirsiniz. Aslında mantık aynıdır, yani, her web sayfası kendi kategorisinde indexlenir. Bizim tecrübelerimize göre yeni bir web sitesinin indexlenmesi 1 ila 10 gün sürebilir.

Web sitesinin hızlı indexlenmesi için ekstra işlem yapmanıza gerek yok, özellikle domain yeni ise.

Web sitesinin hızlı indexlenmesi için yapılacak bazı işlemler var, bunlardan birisi ve en yaygın olanı da Google Search Console’da ‘‘Google Gibi Getir’’ opsiyonunudur fakat bu konuda sabırlı olmalısınız. Ayrıca bu özelliği fazla kullanmanızı önermiyoruz.

Bunun yanında sitenizin daha hızlı indexlenmesi için abartıya gitmeden yüksek trafik alan, fazla sayıda indexlenmiş sayfası olan, otoritesi yüksek web sitelerinden link almanız işe yarar, fakat alacağınız linklerin kullanıcı deneyimi yüksek, kaliteli faydalı, özgünlük değeri yüksek içerikler olmasını öneririz, bunun yanında bu konuda news kayıtlı haber sitelerini tercih edebilirsiniz.

Web sitesinin hızı, indexlenme süresini etkilemektedir. Site hızı SEO açısından çok önemli olmasının bir nedeni de budur.

İpucu: Web sitesinin indexlenip indexlenmediğini Google’da site:domain.com  şeklinde arama yaparak  öğrene bilirsiniz.

Arama Sonuçları  Sıralama

Sonuçlar kullanıcılar ve webmasterler için kritik önem taşır. Kullanıcı arama yapar yapmaz arama motorları indexten en uygun sonuçları sıralar. Farklı algoritmalara bağlı olarak bu süreç milyarlarca sayfanın arasından seçilerek yapılır ve tüm işlem saniyenin altında bir sürede gerçekleşir.

Google SERP

Google SERP

Google, Yahoo, Microsoft gibi arama motorları bulunan markalar bu algoritmanın tam olarak nasıl çalıştığını gizli tutarlar. Bunun yanında pek çok faktör tecrübelerle sabittir ve SEO uzmanları tarafından bilinmektedir.

 Google’da Yükselme Faktörleri

Google’da yükselme faktörlerinin önemli olan pek çoğu bilinmektedir ama beklide çok daha fazlası hala gizemini korumaktadır.

Uzun yıllara dayanan SEO tecrübeleri farklı platformda paylaşılmakta ve en önemlileri SEO uzmanlarının çoğu tarafından kabul edilmekle birlikte, zaman zaman Google çalışanlarının yaptıkları açıklamalarla Google’da yükselme kriterlerinin bir kısmı teyit edilmektedir.

Tüm kriterleri bilmek zorunda değilsiniz ama en önemlilerini bilmeniz SEO stratejilerinde sizi başarıya götürecektir.

En önemli SEO kriterleri;  

  1. Arama terimlerini ( hedef kitlesi ) çok iyi belirlenmiş özgünlük değeri, kullanıcı deneyimi yüksek, faydalı içerik.
  2. Arama motorlarının erişimine açık indexlenebilir olması.
  3. Doğal, kaliteli, düzenli alınmış (alınmaya devam eden) backlinkler.
  4. Kullanıcı memnuniyeti, buna aynı zamanda kullanıcı deneyimi diyebiliriz, içeriğin kullanıcının gereksinimlerine, ihtiyacına cevap veriyor olması, faydalı, otoriter olması.
  5. Kopa içerik Google tarafından desteklenmeyen, hatta sitenin ceza almasına neden olan unsurlardır. Özgün, özgünlük değeri yüksek içerik.
  6. Konuya hakimiyet, otorite ve güvenilirlik. Google’ın özellikle son 2 yıl içerisinde yaptığı güncellemelerde hedef aldığını en açık kriter. İçeriğin uzmanı tarafından ele alınıyor olması, sitenin ve içeriğin otoriter ve güvenilir olması en önemli kriterlerden birisi haline geldi.
  7. Web sitesinin düzenli şekilde güncellenmesi Google tarafından desteklenmektedir ve önemli kriterler arasında gösterilmektedir. Son yıllarda bunun farkına varan farklı sektörlerdeki dünya markaları markaya ait sitenin blog kısmını güncel tutarak dönüşümlerini arttırmayı hedeflemektedir.

İpucu:  İş güvenliği alanında hizmet vermekte olan müşterimizin sitesinde düzenli şekilde blog yazıları girerek blog yazılarının içerisine fiyat teklifi ve kayıt formları yerleştirdik. Sonuç, % 400 daha fazla dönüşüm.

  1. Tıklama oranı, SEO stratejilerinde anlaşılmayan ama hayati önem taşıyan kriterlerdendir. Google kullanıcının yaptığı arama sonuçlarına göre siteleri listeler, sayfa başlığı jenerik, harekete geçirici, dikkat çekici sayfalar daha fazla tıklama alır.

İpucu: Örneğin: ‘‘ SEO uzmanı’’ anahtar kelimesinde arama yaptığınızı düşünelim ve Google ilk 5 sıradaki başlıkların aşağıdaki şekilde sıralandığını düşünelim:

  • SEO Uzmanı
  • En İyi SEO Uzmanı
  • Profesyonel SEO Uzmanı İle Trafiğiniz ve Cironuzu Arttırın
  • Tecrübeli SEO Uzmanı
  • SEO Danışmanı

Arama yaptıktan sonra gelen sayfada kullanıcı yüksek ihtimalle 3.sıradaki  ‘‘Profesyonel SEO Uzmanı İle Trafiğiniz ve Cironuzu Arttırın’’ başlıklı siteye gidecektir.

Tıklama oranı + Kullanıcı etkileşimi buradan başlayarak zamanla hiç backlink çalışması yapmadan 3.sıradaki site diğer rakiplerini geride bırakacaktır.

  1. Özellikle mobil kullanıcılar 1 saniyenin altında karar vermektedirler, bundan dolayı site hızı, sayfaların hızlı açılıyor olması en önemli SEO, Google’da yükselme kriterleri arasında gösterilmektedir.
  2. Mobil uyumluluk Google tarafından resmi olarak kabul edilen kriterlerdendir. Mobil kullanıcı oranı %80’i geçmiştir, mobil uyumlu olmayan siteler ilk sayfada yer almamaktadır, bu da büyük kayıptır.
Mobil Uyumluluk

Mobil Uyumluluk

Burada sıraladığımız 10 kriter tartışmasız en önemlileridir, bunun yanında 250 den fazla bilinen ve tecrübelerden sabit kriter bulunmaktadır.

Yukarıda sıraladığımız en önemli 10 kriterden birisi veya bir kısmının olmaması yüksek miktarda kullanıcı kaybına neden olacaktır.

İpucu: SEO uzmanları arasında hala No-Follow, Do-Follow backlinklerin hangisinin daha iyi olduğu tartışmaları devam etmektedir. Bizim bakış açımız her ikisi de önemlidir ve mutlaka alınmalıdır. Google doğal link alımını destekler, bir sitenin tüm backlinklerinin Do-Follow olması doğal olabilir mi?

Tartışmasız en önemli SEO ( Google’da yükselme) faktörlerini sıraladık ve 250 den fazla olduğunu belirttik, bunların dışında bizim tecrübelerimizle sabit bir kısmı;

  • Backlinklerin otoritesi ve alakası
  • İçeriğin alakası ve kalitesi
  • Websitesi ve sayfa hızı
  • Web sitesinin yapısı
  • Yapılandırılmış veri
  • AMP
  • Mobil optimizasyon
  • Sosyal medya sinyalleri
  • Site içi linkleme
  • Firma rehberleri, Google My Bussines kaydı
  • Sosyal medya sayfalarındaki yorum ve değerlendirmeler ( özellikle Facebook)
  • Blog yazılarındaki sorumlar, kalitesi ve sayısı
  • İçeriklerde video, infografik, görsel kullanımı
  • Kullanıcının sitede ve sayfada kaldığı süre
  • Site orotitesi
  • Atıflar (Mention)

Google’da yükselme faktörlerini Site İçi SEO ( teknik SEO dahil) ve Site Dışı SEO olarak ikiye ayıra biliriz.

İpucu: Google son birkaç yıldır atıflara eskisine göre daha fazla önem vermektedir ve bizim tecrübemiz yakın gelecekte en az backlink kadar önem kazanacaktır. Otoriter sitelerde lin kullanılmadan markanızın isminin geçmesi giderek önem kazanmaktadır.

İpucu: Moz, Ahrefs, Semrush gibi SEO araçlarının ücretsiz sürümlerini kullanarak sitenizin zayıf ve güçlü yanlarını inceleyin.

Ahrefs

Ahrefs

İnsanlar Arama Motorlarını Nasıl Kullanırlar?

Unutmayın: SEO’nun asıl amacı kullanıcılar için de, arama motorları için de gereksini karşılayan web sayfaları oluşturmaktır. Eğer tüm bütçenizi ve zamanınızı teknik SEO için ayırdıysanız bu güzel.  Ama eğer kullanıcı deneyimi düşükse bu durum sıralamanızı olumsuz etkileyecektir.  Bu durum paranızı boşa harcadığınızın en açık göstergesidir. Kullanıcının sitenize bakış açısı her şeyden önemlidir.

Arama Motorları Nasıl Kullanılır

Arama Motorları Nasıl Kullanılır

Arama motorlarındaki dolaşım zamanla bir çok değişikliğe uğradı ama temel prensipler hep aynı kaldı.

  1. Bir sorunun veya ihtiyacın çözümü için, cevap veya bilgi
  2. Gerekli bilginin aranması için anahtar kelimenin arama motorlarına girilerek aranması
  3. İlk sonuçlara bakmak
  4. Daha fazla sonuca bakmak
  5. Sorun veya ihtiyacın sitelerde aranması ( bilgi taraması)
  6. sayfadaki diğer sonuçlara bakmak veya anahtar kelimeyi değiştirip yeniden arama yapmak

Arama Motoru Pazarı

Aşağıdaki görsellerde hangi arama motorunun dünya çapında popüler olduğunu görebilirsiniz. Veriler Netmarketshare’s reports raporundan alınmıştır.

Arama Motorları

Arama Motorları

Mobil Arama

Mobil Arama

Günümüzde çok azı Yahoo varken Google’ın daha kurulmamış olduğunu bilir. Dünya’da Google alternatifsiz açık ara en popüler arama motorudur, sadece belirli bölgelerde Baidu ve Yandex’in üstünlüğü söz konusu.

Arama Sorgularını Nasıl Sınıflandırıyoruz?

Üç tip arama sorgusu vardır.

  1. Navigational Search Queries (Gezinme Arama Sorguları)
  2. İnformational Search Queries (Bilgi Arama Sorguları)
  3. Transactional Search Queries (İşlemsel Arama Sorguları)

Gezinme Arama Sorguları

Belli bir marka veya site ile ilgili aramadır. İnsanlar tarayıcıyı kullanmak yerine arama motorlarında ‘‘ Facebook, Youtube, Seondex’’  markaları ararlar.

Bu şekilde dünyada en çok aranan markalar Youtube, Facebook ve Google dır. Bu arama eğilimi en çok anahtar kelime arama hacmini de son yıllarda düşürmüştür.

Neil Patel

Neil Patel

Örneğin giyim sektörü ile alakalı arama yapmak yerine ‘‘Trendyol, Defacto, LCWaikiki’’ gibi aramalar ön plana çıkarken daha spesifik örneğin tesettür giyimle alakalı ürün araması yerine ‘‘Modanisa, Sefamerve, Hilal Oğuzkan’’ gibi marka aramaları tercih edilmektedir.

İpucu: Google markaları veya markalaşmak  isteyenleri sever, web sitenizin içeriği ne olursa olsun sadece markalaşma yönünde adımlar atmalısınız.

Bilgi Arama Sorguları

Bu arama sorguları sadece bilgi için yapılır. Aramayı yapan kullanıcı belirli bir web sitesini değil, her hangi bir sorunun cevabını, bir kullanma klavuzu veya her hangi bir konu hakkında bilgi aramaktadır.

Örneğin: ‘’SEO nasıl yapılır?’’.

İşlem Arama Sorguları

Bu arama sorgusu tipi işlem amaçlı yapılmaktadır. Genelde ürün ismi aranır ‘‘ Nike Airmax’’ veya kategori olabilir ‘‘ Spor Ayakkabı’’ bunun yanına ek olarak ‘‘ Nereden satın alınır, fiyatı…’’ şeklindeki arama sorgularıdır.

Bu arama sorgularını hedefleyen markaların sitelerinde özellikle son yıllarda çok sayıda yeni blog yazıları görebilirsiniz. Özellikle sesli aramaların giderek popülerleştiği günümüzde benzer blog yazılarının artacağı kesin, fakat bu tür içeriklerin sesli aramalarda nasıl etki yapacağını ilerleyen süreçte göreceğiz.

Özellikle SEO alanında İnformational Search Queries yi hedefleyen içerikler yardımıyla satışa dönüşen yani (Transactional Search Queries) bazlı içerikler yaygın kullanılır.

Yani bu iki arama sorgusu sentez edilir.

İpucu: Bilgi arama sorguları hedefleyen içerikleri optimize ederek satış, ürün, hizmet tanıtımına dönüştürerek inanılmaz sonuçlar alabilirsiniz. En başarılı pazarla yöntemlerinden birisi olan bu iki arama sonuçlarına yönelik içerikler kullanıcının önce düşük olan güvenini kazandırır sonrasında satış gerçekleşir. Fakat, bir kere kullanıcıyı yanıltmak bir daha asla o güveni kazanamamak anlamına gelir.

SERP ( Sıralama, Algoritma) Güncellemeleri

Google ilk sırada yer almak harika bir şey değil mi, hatta ilk üç’de bulunmak muhteşem bir durum, pastayı yiyen sadece 3 kişi doğru mu? Yoksa yanlış mı? Bu tamamen sizin bakış açınıza bağlı.

Dünya’daki bütün web siteleri günlük, haftalık veya aylık güncellenir,… bazıları hiç güncellenmez, tabii bu başka bir konu. Özetle konu şu, internet gün geçtikçe büyümekte ve web siteleri güncellendikçe indexler değişmekte, haliyle sıralamalar, organik trafikler değişmektedir.

Diğer önemli konu ise Google algoritması her yıl değişmekte, gelişmektedir. Algoritmadaki ufak değişiklikler belki siteleri çok etkilemez ama büyük değişiklikler depremlere neden olan bilir.

Örneğin, 2018 yılının ortalarında başlayarak, en son bu yıl üst üste gelen ‘‘medic update’’ olarak da adlandıran güncellemeler bazı sektörlerde onbinlerce siteyi çöpe çevirirken başka web sitelerin trafiklerinin %300-500 artmasına neden oldu.

Anlatmaya çalıştığım şey şu, bugün kazananı siz olabilirsiniz ama kuralları başkasının koyduğu bir alanda yarının kaybedeni olabilirsiniz ve bu kuvvetle muhtemel…

İpucu: Google algoritmasında daha önce yapılan güncellemeler hakkında mutlaka bilgi edinin, bunun yanında yeni güncellemelerin takipçisi olun. Böylece SEO stratejilerimizde 2 avantaj kazanmış olacaksınız .  Geçmişte başkalarının düştüğü hataya düşmeyeceksiniz, olası gelecek güncellemeler hakkında fikir sahibi olacağınız için SEO stratejilerinizi daha doğru ve gerçekçi zemin üzerine kuracaksınız ve sitenizi yeni güncellemelere daha kısa sürede entegre edeceksiniz.

(SERP) Arama Motorları Sonuç Sayfaları Özellikler

Şüphesiz Google ilk sırada yer almak harika ama günümüzde daha çok ‘‘ sıfırıncı sıraya’’ odaklanmak gerekir.

‘‘ Patates nasıl kızartılır’’ arama sonuçlarına bakalım.  İlk sıradaki Google featured snippet içeriği başka siteyi ziyaret etmemizi gerektirmeyecek kadar gerekli bilgi içermektedir.

SERP Özellikler

SERP Özellikler

Pek çok SERP özelliği vardır  (aynı zamanda Rich snippets olarak adlandırılır). Peki, bunu neden dikkate almalısınız?

Çünkü artık Google birinci sıra değil, sıfırıncı sıra daha önemli duruma geçti.

Güzel olan şey ise bu sonuçları belirlemek ve sonuçlarını analiz edebilmek için kullana bileceğimiz bazı araçlar var. Örneğin,SERPChecker işe yarar.

Araca anahtar kelime yazın, lokasyon ve cihazı seçin. SERP özelliklerini gösterecek ve eğer varsa 0-5 arası SERP sonuçlarının ortalama etkisini ortaya koyacaktır.

SERP checker özellikle ‘‘ sıfır sıralama’’ hedefleyenler için içerik oluşturma noktasında eşsiz fikirler sunan araçların başında gelir.

İpucu: ‘‘Sıfırıncı Sıraya’’ mümkün olduğunca kısa paragraf ve cümlelerle yeterince fazla bilgi içeren içerikler oluşturun. Görseller yanında, içerikte listeler, tablolar kullanmaya çalışın.

On-page ( Site İçi) ve Teknik SEO

On-Page SEO yeterince uzun listeden oluşur. 3-5 yıl öncesine kadar site içi SEO sayfa başlıkları, optimize edilmiş içerik ve birkaç basit işlemden oluşurdu. 2020 yılına SEO öğrenerek girmek istiyorsanız emin olun uzun ve keyifli liste sizi bekliyor.

Google algoritmasının bugünkü karmaşık hale gelmesi uzun yıllar aldı. Geçmişte sadece sayfa başlıkları ve açıklamaları dışında çok fazla on-page SEO konusunda yapacak fazla bir şey yoktu, bugün durum değişti.

SEO öğrenmek istiyorsanız geçmişi bilmeli ama oraya takılma malısınız. Google’ın son yıllarda algoritmasında yaptığı en büyük yenilik insan faktörünü devreye sokması oldu ( aslında hep vardı ama önemi hiç olmadığından daha fazla arttı)  biz buna kullanıcı deneyimi ( user engagement) diyoruz.

Unutmayın: SEO’un hedefi gereçek insanlardır, sadece Google değildir.

Meta Taglar

Meta taglar HTML kod parçalarıdır. Web sitesinin içeriğinin anlaşılmasını sağlarlar. En önemlileri meta title (sayfa başlıkları), sayfa açıklamaları (meta descriptions) dır.

Teknik açıdan kıyaslandığında geçmişteki önemi olmadığını söylemek mümkün.

Anahtar kelime içeren meta title ve description direkt Google’da yükselmeye etki etmez AMA psikolojik olarak tıklama oranına etki ettiği için kullanıcı etkileşimine inanılmaz katkı sağlar. Yani, SEO için bu yönüyle çok önemlidir.

Blogcuların meta title ve description ( sayfa başlık ve açıklamalarının) hiçbir önemi kalmadığını iddia etmelerine aldırış etmeyin.

Google algoritmasını en alakalı sonuçları kullanıcılarına sunmak için sürekli güncellediğini aklımızdan çıkartmamalı ve rakiplerden farklı olarak içeriklerimizin SERP’deki sunumunu en iyi şekilde yamaya özen göstermeliyiz.

Başta Yoast olmak üzere başta meta title ve description olmak üzere, içeriğin uzunluğunu, anahtar kelime dağılımını, image alt taglarını vb.konuları test eden araçlar vardır.

İpucu: Semantik SEO  açısından içeriğinizi test edebileceğiniz advego.ru bu alanda kullana bileceğiniz ücretsiz en iyi olanlardandır.

Arama Motoru Optimizasyonu

Arama Motoru Optimizasyonu

Sayfa başlık ve açıklamalarını hazırlarken Google’ın kullanıcı deneyimine inanılmaz derecede önem verdiğini unutmamalısınız.

Sıramalarda kullanıcının tıklama eğilimlerine göre Google’ın sıralamaları  değiştirdiğini sürekli gözününde bulundurmalısınız.

On-page SEO Kontrol Listesi

Site İçi SEO çalışmaları yürütülürken mutlaka belirli bir disiplinle ilerlemek gerekir ve bu metodoloji, disiplin sürekli geliştirilmeli, güncellenmeli, özgünleştirilmelidir.

1. İçerik Oluşturmadan Önce İnsanların Neyi Aradığını İnceleyin

Bir konu başlığı hakkında içerik oluşturmadan önce plan yapıyor musunuz? Konu hakkındaki bakış açınızın, farklı, yeni, özgün, otoriter, güvenilir olduğuna emin misiniz? Konuya gerçekten hakim misiniz?  Konu başlığına yeni değer, anlam, görüş, bakış açısı katabilir misiniz?  Doğru zamanda mı içeriği hazırlıyorsunuz?

Bir içeriği oluşturmaya başlamadan önce cevabını vermeniz gereken en önemli sorular bunlardır. İçerik ne olursa olsun, ister blogunuzun açılış sayfası (landing page) ister blog yazısı olsun, mutlaka bu soruların gölgesinde içeriği oluşturmalısınız.

2. Title Tags ve Headlines

Jenerik, çekici, ikna edici meta açıklama, title tag ve headline kullanmaya özen göstermelisiniz. Yukarıda bahsettiğim gibi, anahtar kelime kullanarak kullanıcıların tıklama oranlarına etki edecek şekilde hazırlanmalıdır.

Arama motorları ve kullanıcıları gözününde bulundurarak sitenizin tıklama alması gerektiğini unutmayın.

Tekrar hatırlatalım, ucuz ve basit cümleler kurmayın, rakiplerinizin işlerini analiz edini nasıl bir iş çıkarmışlar bakın ve kendi stratejinizi belirleyin.

Headlines ve Title Taglar için İpuçları:

  • Google sayfa başlıklarını 70 karakter, meta açıklamaları ise 155 karakter gösterir ( Mayıs 2019 Güncellemesi).
  • <h1>, <h2>, <h3>, taglarını doğru ve okunabilir kullandığınızdan emin olun.
  • Arama sonuçlarınız SEOmofo, SEOSiteCheckup veya WordPress eklentileri ile test edin.   Kullanın

3. SEO Uyumlu URL

Otomatik oluşturulan URL lerden kaçının.

www.ornek.com/2017/post318e7a349f6

WordPress kullanıyorsanız ‘‘Genel Ayarlar’’ ’dan ayarlarını yapın.

URL Ayarları

URL Ayarları

Profesyonel tüm SEO uzmanları ve blogcuları kısa URLlerin Google da daha iyi sıralama alıdğı konusunda hemfikirdir. Şüphesiz, kısa URL yapmak adına doğallık ve mantık çizgilerini aşmamak gerekir.

4. Multimedya SEO İlişkisi

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları ile etkileşime geçmek istiyor musunuz? İçeriklerde resim, infografik ve videolar kullanın.

Görsel içerikler kullanıcının sitede (bounce rate) kalma süresini arttırır. (Yani, bouncerate süresini düşürür, ne kadar düşükse o kadar iyidir).

SEO uyumlu içerikler’de görsel kullanılmasının nedeni bounce rate’i düşürmesi ve harika kullanıcı etkileşimi sağlamasıdır.

Yen, yaratıcı, farklı, otoriter, güvenilir içerikler video, resim, infografikler içerirler.

SEO sektöründe video içerikler son birkaç yıldır trend oldu çünkü, videolar insanları bilgiyi paylaşmaya, yorum yapmaya motive ediyorlar.

Multimedya İçerik İçin SEO İpuçları:

  • Resim dosyalarını optimize edin (seo-nasil-yapilir), alt image tag kullanın ve dosya boyutunu optimize edin.
  • Mümkünse içerikler için videolar çekin ve kullanın.
  • Videolarınızda transcript (yazılar) kullanın. Arama motorlarının video içindeki yazıları da okuduklarını unutmayın.

5. Site Dışı ve İçi Linkler

Site dışına verilen linkler içeriğin ne ile alakalı olduğu konusunda Google’a güçlü sinyaller verir. Alakalı, güvenilir, otoriter sitelere linkler verin.

Site içi linkler diğer içeriklerin otoritesinin, ziyaretinin artmasını sağlarlar. Ziyaretçi alan içeriklerden, ziyaretçi almayan içeriklere (alakalı olmak suretiyle) link vermek kullanıcı etkileşimini arttırır.

İnternal linkler aynı zamanda Google botlarının site yapısını anlamalarına yardımcı olurlar.

Site Dışı ve İçi Linkler İçin SEO İpuçları:

  • Site dışı linkler web sitesinin yükselmesine direkt etki etmezler ama kullanılmasını şiddetle öneririz.
  • İçerik boyutuna göre her içeriğinizde 2-3 site içi linkleme yapmanızı öneririz.
  • Google botları kullandığınız tüm linkleri tararlar, kesinlikle bir manipülasyona neden olacak şeyler yapmayın.
  • Kırık linkleri asla ihmal etmeyin.
  • Linklerin 404’e düşmesine izin vermeyin, yüksek sayıda 404 hataları site sırlamasını direkt etkiler.
  • SSL sertifikası olmayan sitelere link vermeyin, hatta almayın.
  • Site içi linkleme yaparken aşağıdaki görselden faydalana bilirsiniz.

6. Kullanıcılarla Etkileşime Geçin

SEO uyumlu, otoriter, doyurucu bilgi içeren içerikler mutlaka kullanıcılar tarafından paylaşılır. Mı acaba?

Geçmişte olabilir ama yapılan tüm istatistikler 2015’den sonra insanları artık site üzerinde sosyal medya butonlarını kullanalar içerikleri paylaşmadıklarını, bu oranın yarı yarıya düştüğünü ortaya koymaktadır.

Bu yüzden Facebook, Twitter, Linkedin dışında Pinterest, Whatsapp paylaşım butonlarını ekleyin.

Site İçi Teknik SEO Listesi

Teknik SEO’nı On-Page ( Site içi ) SEO’un bir parçası olarak değerlendire biliriz. Teknik SEO biraz karmaşık olması yanında, kodlama ve web developer tecrübesi gerektirir.

Ama hemen gözünüz korkmasın özellikle WordPress tabanlı sitelerde tekik SEO adına birçok şeyi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Teknik SEO ile ilgili bilmeniz gereken en önemli konular:

1. Search Console

Google Search Console (Webmaster tools) kurulumu, daha doğrusu site kaydı en önemli aşamadır. Google aramalarındaki performansı ve site sağlığını en kolay şekilde takip edebileceğiniz ücretsiz araçtır.

Google Search Console

Google Search Console

Search Console anahtar kelime performansını, CTR, olası Google cezaları, AMP hataları, mobil hataları başta olmak üzere pek çok faydalı analiz sunmaktadır.

Mobil kullanılabilirlik, indexlenen, indexlenmeyen sayfalar, site hataları, yapılandırılmış veri hataları, link, data hataları gibi Google sıralamalarını direk olumsuz yönde etkileyen ve SEO uzmanlarını bazın zor duruma sokan sorun ve hataları bu araç ile düzenli şekilde takip edebilirsiniz, etmelisiniz.

İpuçları:

  • Bütün web sitelerinin Search Console kaydı olmalıdır.
  • Search console’u Google Analytics ile başlamalısınız.

2. Web Sitesi Hızı

Websitesi hızı SEO çalışmalarının en önemli parçalarından birisidir, Google sıralamasına ciddi etkisi vardır. İnternet kullanıcılarının %50’i bir web sayfasının 2 saniyenin altında yüklenmesini beklediği bilinen bir istatistik. Eğer sayfa 3 saniyede yüklenmezse, siteyi terk edecektir.

Web Sitesi Hızı

Web Sitesi Hızı

Site Hızı SEO İpuçları:

  • PageSpeed Insights ile siteyi test edin.
  • Görselleri optimize edin, GZIP sıkıştırıcı, HTML sıkıştırıcı kullanın, JS ve CSS dosyalarını sıkıştırarak küçültün ve böylece sorgu süresini düşürmeye çalışın.
  • Web hostingin kaliteli olması site hızı için hayati önem taşıyın, bunun yanında web hostingin teknik desteğinin iyi olması sizin için avantaj olacaktır.

3. Mobil Optimizasyon

Mobil optimizasyon mutlaka olmalıdır.

Mobil Optimizasyon

Mobil Optimizasyon

Dünya artık masaüstü bilgisayardan akıllı telefona geçiş yapıyor. Bundan dolayı bir web sitesinin mobil uyumlu olmaması düşünülemez.

Mobil optimizasyonu olamayan web sitelerini Google sıralamalarında yükselmesi mümkün değil ve bu durum günümüzde %85 trafik kaybı anlamına gelir.

Google Mart 2018 yılından itibaren Mobile First İndex özelliğini devreye soktu.Mobile First İndexing Google’ın sitenizin sıralamalarda mobil versiyonunu kullanacağı anlamına gelir.

İpucu:

  • Web sayfanızın Mobil Uyumluluk Testini yapın
  • Mobil arama sonuçlarında anahtar kelimelerin performansını kontro edin
  • Sitenin mobil versiyonunun saat gibi çalıştığına emin olun.

Aynı şekilde AMP (Accelerated Mobile Pages) özelliğini unutmayın. AMP web sayfalarının daha hızlı yüksenmesini sağlayan HTML kodudur.

  • yılında devreye giren Google projesi AMP hala etkisini devam ettirmektedir.

4. Site Haritası

Site haritası arama motorlarının websitesini taramasına yardımcı olur. Sitenin tüm bölümlerini kapsayan dosyadır. Sayfa sayısı veya multimedia içeriği fazla olan sitelerde mutlaka kullanılması gerekir ( tüm sitelerde olması önerilir).

Site Haritası

Site Haritası

Site haritası olması Google sıralamasında yükselmeye etki etmez. Google’a göre, site haritasının olmaması sitenin ceza almasına neden olabilir.

İpucu: 

  • Her sitede site haritası zorunlu değildir ama site haritasının olması faydalıdır.
  • Site haritalarının çoğu XML formatındadır.
  • Bir site haritası 50.000 den fazla URL içermemeli ve 50 MB’dan büyük olmamalı.
  • Sitenin root dosyasında olmalı.

5. Robots.txt

Robots.txt dosyası Google botlara hangi sayfaların indexlenmemesi gerektiğini belirtir. https://example.com/robots.txt dosyasında barının ve erişime açıktır.

Sitenizde Google indexinde yer almasını istemediğiniz dosya, görsel vb. indexlenmesini engellemek istediğinizde oldukça fazla işe yarar.

robots.txt

robots.txt

İpucu:

  • txt’ı Google’dan içerik gizlemek için kullanmamalısınız.
  • Zaralı yazılımlar ve tarayıcılar robots.txt dosyasına zarar vermesi engellenmelidir.

Diğer Teknik SEO Yöntemleri

Google sıralamasını yükseltecek pek çok SEO tekniği vardır.

Öncelikle sitenin mevcut pozisyonu incelenerek geleceğe yönelik yol haritası çizilmelidir.

SEOSiteCheckup SEO analizi yapabileceğiniz harika bir araçtır. Her gün site analizi yaparak PDF formatında kaydede bilirsiniz.

Google Tag Manager kurarak etkili tag yönetimi yapa bilirsiniz bunun için başka bir araca ihtiyacınız olmayacaktır.

HTTPS vs. HTTP: 2014 yılında Google SSl sertifikası olan sitelere sıralamada öncelik vereceğini açıklamıştı. Bugün HTTPS Google’da yükselmek için gerekli önemli SEO kriterlerindendir.

Bunun yanında güvenlik kullanıcılar için de önemli bir psikolojik faktördür. 2019 yılından itibaren Google Chrome SSL sertifikası olmayan sitelere ‘‘güvenli değildir’’uyarısı vermeye başladı.

URL/IP canonicalization: IP canonicalization web sitesinin İP ve domain altında indexlenmesidir ki, hayati önem taşır. URL canonicalization şu anlama gelir:

https://orneksite.com ve https://www.orneksite.com/ aynı URL’de olmalıdır

İçerik & SEO

İçerik ve SEO birdenden ayrı terimleridir yoksa muhteşem ikili midir?  Bazı SEO uzmanları ikisini ayırmaktadır.

Bazı dijital pazarlama uzmanları mükemmel içeriğin SEO’na ihtiyacı olmadığı tezini savunmaktadır. Bence bu düşünce yanlış. Şimdi nedenini açıklayalım.

İçerik ve SEO

İçerik ve SEO

SEO vs, içerik pazarlamayı devre dışı bırakarak içerikten nasıl bir performans beklenebilir.

Mükemmel şekilde hazırlanmış bir içeriğin On-Page SEO olmadan Google’da yükselmesi mümkün mü? Veya tem tersini düşünerek mükemmel şekilde optimize edilmiş bir web sayfasının boş içeriklerle yükselmesi mümkün mü?

Bazı SEO uzmanları hala şuna inanıyorlar:

  • SEO arama motorları içindir
  • İçerik insanlar içindir

Kesinlikle yanlış. İçerik & SEO bir bütündür, iç içedir.  Özgün içerik oluşturulmalı ve aynı zamanda insanlar ve arama motorları için optimize edilmelidir. Bu teknik genelde ‘‘ SEO içeriği, SEO uyumlu içerik’’ veya ‘‘SEO copywriting’’ terimleriyle açıklanır.

Ne Tür İçerik Oluşturmalıyım?

Bu ilk ve en önemli sorudur.

Cevabı, özgün olmak. Özgün olun.  Orijinal, kullanıcı etkileşimi sağlayan, doyurucu içerikler oluşturmak harika bir başlangıçtır.

SEO uyumlu içerik, başlangıçtan itibaren arama motorlarındaki güncellemeler takip edilerek geliştirilmelidir.

İçeriği oluşturmadan önce:

  • Neden oluşturmalısınız?
  • Nasıl?
  • Kim için (hedef kitle)?
  • Konuya yeterince hakim misiniz?
  • Konu hakkında araştırma yapılmalımı?
  • Anahtar kelime analizi yeterince iyi yapıldı mı?
  • Formatı ne olmalı?
  • Zamanı uygun mu?

Sorularını mutlaka cevaplamalısınız.

Belki içerik yazılı değil video formatında olsa daha iyi sonuç alacaktır veya hakim olduğunuzu düşündüğünüz konu hakkında içerik oluşturmaya başladığında öyle olmadığını anlayacaksınız.

İçeriği neden oluşturduğunuzu bilmeden kafanıza estiği için oluşturusanız bir sonuca varamazsınız.

SEO İçerik Çeşitleri

Bloglar

Bloglar özellikle son yıllarda popüleritesini arttırdılar. Güzel bir blog sadece kullanıcılarla etkileşime geçme aracı değil aynı zamanda e-ticaret siteleri için önemli trafik kaynağıdır.

Bloglar aynı zamanda ek gelir, hatta fazla gelir sağlayan platformlardır, gezi blogları, moda, yemek tarifleri, sağlık bloglarının sayıları bundan dolayı giderek artmaktadır.

SEO İçerik İpuçları:

  • Başkalarının yaptıklarının aynısını yapmayın, özgün olun.
  • Kendi araştırmanızı, analizinizi yapın.
  • Önemli olan uzunluk değil, kalite ve kullanıcılara yeni değerler katmasıdır.
  • Kişisel marka oluşturma yönünde ilerleyin.
  • İnfluencer ve markalarla işbirliği yapın.

Kendi tarzınız ve özgünlüğünüz SEO’ın en önemli ayaklarından olan içerik pazarlama konusunda eşsiz imkan sunacaktır.

Ürün Sayfası

Ürün Sayfası

Ürün Sayfası

Kaliteli ürün sayfası her e-ticaret sitesi için öncelik olmalıdır. SEO uzmanlarının özenle hazırladıkları bu sayfalar aynı zamanda PPC ve Adwords, Sosyal medya reklamları için kullanılır.

İpuçları:

  • Söz konusu e-ticaret sitesi olduğundan ürün açıklaması, sade, anlaşılır olmalıdır. Fiyatı, nasıl alınır vb.
  • Orijinal ürün fotoğrafları kullanın.
  • Site hızı ve kullanıcı deneyimi (UX) hayati önem taşır.

Eleştiri

İnfluencer olmak ister misiniz? Eleştiri yazmak internet dünyasında aslında yeni bir şey değil ama her şey eleştirilebilir. Araçları, filmleri, restoranları, elektronik ürünleri eleştire bilirsiniz?

SEO Eleştiri

SEO Eleştiri

Eleştiriler yazdığınızda ve bunu yaparak insanların güvenini kazanarak otoriterleştiğinizde markalar sponsor eleştiriler için sizi bulacaktır. Eleştiri, fenomen dünyasının en büyük argümanıdır.

İpuçları:

  • Sadece bir konu seçin her konuda uzman olamazsınız, sinema, elektronik, sağlık gibi.
  • Kendinizi asla satmayın, parayı asla düşünmeyin, güvenilirlik ve otoriteden ödün vermeyin o zaman para sizi zaten bulur.
  • İyi veya kötü eleştiri yaparken kendi standartlarınızı belirleyin, başkalarınınkiler değil.
  • Süreklilik, istikrar kişisel markalaşmayı getirir.

Eğitim Yazıları ve Özgün Araştırmalar

Dünya’ya önemli dataları nasıl topladığınızı, analiz ettiğinizi ve sunduğunuzu anlatın. İnsanlara bir ürün, hizmet veya konu hakkında başarı veya hayal kırıklığı ile elde edilmiş başarısızlık tecrübelerini anlatın. Kendi alanınızda tecrübelerinizi paylaşın, uyguladığınız test ve stratejileri anlatın.

Eğitim yazıları ve özgün araştırmaların en güzel yanı, gerçekten kullanıcılara yeni, ilgi çekici bilgiler sunuyor olmasıdır.

SEO İpuçları:

  • Bilgi toplamak ve araştırma yapmak için yeterince araştırma yapın, dürüst olun, doğruyu söyleyin (asla yalan söylemeyin).
  • Eğer sektördeki işinizle alakalı yazacaksanız, firmanızın arkasındaki insanlardan bahsedin.
  • Utanmayın, insanlar basit başarı hikayelerinden hoşlanmazlar.

İnfografikler & İstatistikler

İnfografikleri ve İstatistikleri herkes sever. İnfografikler geçtiğimiz yıllarda SEO stratejilerinde daha yaygın kullanılmaktaydı ve daha çok beğeniliyordu. Hazırlayan kişi için oldukça zor ve zaman isteyen infografiklerin popülaritesi son birkaç yıldır düşse bile önemini hala koruyor.

İstatistikler, özellikle kopya olmayan, yeni, özgün… her zaman herkes tarafından beğenilmekte dahası paylaşılmaktadır.

İnfografik ve İstatistik bilginin daha iyi sunumu ve kolay okunmasını sağlar.

SEO İpuçları:

  • İnfografikler hala paylaşım seviyesi yüksek, link alma potansiyeli yüksek eşsiz içeriklerdir.
  • İnfografiklerde sadece en önemli bilgileri paylaşın.
  • İnfografiklere hikayeler ve resimler ekleyin.
  • İstatistik hazırlamak büyük emek ister ama getirisi de bir o kadar fazladır.
  • İstatistikler tahmin edemeyeceğiniz kadar iyi kullanıcı etkileşimi sağlayabilir.

Rehberler, Nasıl Yapılır? İpuçları & Yöntemler

Aslında rehber niteliğindeki içerikler her SEO çalışmasının önemli parçasıdır ve tecrübeli SEO uzmanları neredeyse her sektöre ait sitede uygulaya bilirler.

‘‘ Rehber’’ ve ‘‘ nasıl yapılır’’ içerikleri ilgi çekicidir. ‘‘Nasıl yapılır?’’ içerikleri oluştura bilirsiniz ama unutmamalısınız ki, binlercesi var. Bu yüzden.

Başkalarının içeriklerini kopyalamayın, farklı yöntemler ve teknikler sunun.

SEO İpuçları:

  • Kendi videolarınızı çekin, en azından ekran görüntüleri çekerek videolar oluşturun.
  • Ürün veya satıcıdan bahsetmekten çekinmeyin, böylece otoriter sitelerden link alma şansınız artar.
  • Eğer kendi ürününüz hakkında rehber oluşturduysanız, rehberi landing page ( açılış sayfası)’de yayınlayın. Böylece ekstra organik trafik alırsınız.

Enler Listesi

Yazılı SEO uyumlu içerikleri arasında hala popüleritesini koruyan enler listesi, yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Enler listesi içeriklerinin paylaşım oranı da diğer içeriklere göre fazladır ve yukarıda bahsettiğimiz gibi SEO uyumlu oluşturulduğunda satışa, otoriteye, marka bilinirliğine, güvenilirliğine dönüşebilir.

SEO İpuçları:

  • Başlık içerik hakkında her şeyi söyler.
  • İçerik yapısını basit tutun.
  • En sıra dışı bilgilerle donatın.
  • Gerçek bilgi ve veri kullanın.
  • Kullanıcıların yorumlarda başka enleri eklemesini isteyin.

Röportajlar

Sektörün öncülerinden sektörle alakalı bilgiler ve fikirler almak harikadır. Bu güvenilirlik, trafik, sosyal medya paylaşımı ve backlink kazandırır.

Röportajlar yüksek trafik alan sitelerde yüksek trafik getirir. Röportajı video formatında hazırlaya bilirsiniz.

SEO İpuçları:

  • Liderlerle röportaj yapmaya çalışın (sektörde ünlü kişilerle).
  • Röportajın yapısı açık, anlaşılır olmalı.
  • Sorular gerçekçi, önemli ve değerli olmalı.
  • Röportajda kişi hakkında bir bölüm ayırın, yani kişisel sorular sorun kullanıcılar bu konuda meraklıdırlar.

Videolar

Çok yüksek etkileşim sağlar. Sosyal medya paylaşımları, beğeniler, backlinkler, daha fazla satış video içeriklerin en önemli özelliğidir.

Video içerikleri dönüşüm oranı %80 lerdedir.

SEO İpuçları:

  • Video içerikleri için araç, gereç veya yazılımlar için bütçeler ayırın.
  • Gerekirse bu konuda daha profesyonel kişilerle çalışın.
  • Videolara transcript ekleyin.
  • Bilgiler doyurucu olmak suretiyle en az 5 dakikalık videolar hazırlayın.

Her zaman kendi videonuzu hazırlamak zorunda değilsiniz. Sektörün uzmanlarının videolarını hazırlaya bilirsiniz. Böylece sektörle ilgili geniş kitlerin güvenini kazanacaksınız.

Elektronik Kitaplar

Elektronik kitaplar genelde satış amaçlı hazırlanır. Bunun yanında iletişim bilgisi toplamak için de SEO uzmanları tarafından sıkça başvurulan stratejilerdendir.

Hiç kimse boşuna e-mailini vermez, bunun için çok iyi bir sebep sunmalısınız. Elektronik kitaplar genelde PDF formatındadır ve harika içeriklerle dolu olur.

SEO İpuçları:

  • E-kitaplar oluşturun: yıkıcı başlıklar, iddialı cümleler, güzel tasarım kullanın ama asla yalan söylemeyin.
  • İndirmeye teşvik edin: E-kitaplarda web sitelerinde bulunamayacak özgün datalar, özel yöntemleri ele alın. Böylece kullanıcıyı e-kitabı indirmeye teşvik edebilirsiniz.

Blog içeriğinin uzunluğu ne kadar olmalı?

3-5 yıl öncesine kadar hedeflenen anahtar kelimelerde uzun içerikler hazırlamak Google’da yükselmek için yeterliydi.  Fakat zamanla aynı anahtar kelimelerde ve birbirinden türetilmiş binlerce içeriğin olduğu anlaşıldı.

Sadece içerik hazırlamış olmak için içerik hazırlamak artık işe yaramıyor.

Eğer içerik oluşturmaya kadar verdiyseniz kullanıcıların dikkatini çekmeyi başarmalısınız.Bunun için ilk başlık ve ilk paragraftan oldukça önem devamında tüm içeriğin yapısı. <title>, <h1, h2, h3, …> ve diğer HTML tagları doğru kullanmalısınız.

Konu okuma süresine gelince Medium’a göre 7 dakikalık süre idealdir. Fakat, SEO uzmanları içeriğin ne kadar uzun olursa o kadar iyi sıralama aldığı yönünde hemfikirdir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Google’da yükselmek sadece içeriğin uzunluğu ile alakalı değil içerdiği yeni, değerli, özgün bilgilerle alakalıdır.

Tekrar Eden İçerikler

E-ticaret sitelerinde özellikle sık karşılaşılan sorunların başında tekrar eden içerikler vardır bu genelde kategorilerdeki içeriklerden, sayfalardan kaynaklanmaktadır.

Yani, websitesinin kategorilerindeki sayfa sayısı arttıkça Google bunları tekrar eden içerik olarak algılaya bilir.

Tekrar eden sayfa sayısı SEO açısından eğer birkaç sayfa ise sorun değildir ama sayı oldukça fazlaysa müdahale edilmesinde fayda vardır.

301 redirects veya rel=”canonical” kullanarak sorunu aşabilirsiniz. Google Search Console yardım sayfalarında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Eğer içeriği başka sitelerden kopyalamadıysanız endişe etmenize gerek yok çünkü Google RankBrain algoritması bunu kasıtlı yapıp yapmadığınızı anlar.

Eğer başka sitelerden kopyalanan içerikleri yayınlayarak yükselsek bileceğinizi düşünüyorsanız bu makalenin size faydası olmayacaktır.

Google farklı sitelerden içerik kopyalamayı cezalandırır.

Copyscape yardımıyla sitenizin kopyalanmış içeriklerini test edebilirsiniz.

Copyscape

Copyscape

Yukarıda belirttiğimiz gibi, içerik oluşturmuş olmak için içerik üretmeyin. İçerikten önce hedef kitle, anahtar kelime analizi yapmalısınız.

İçeriğin amacını belirlemeli ve rakiplerinizin içeriklerini incelemelisiniz.

Anahtar Kelime Analizi

Anahtar kelime analizi başarılı SEO stratejisinin temellerindendir. Bu başlıkta anahtar kelime analizinin nasıl yapılacağını, hedef kitleye nasıl ulaşacağınızı öğreneceksiniz.

Anahtar kelime analizi yapmaksızın SEO içeriği oluşturmak imkansızdır.

Anahtar Kelime

Anahtar Kelime

İçerik ise optimize edilmeden arama motorlarında yükselmeyecektir.

Hangi anahtar kelimelerin sizi hedefinize götüreceğini iyi anlamalısınız.

Anahtar Kelimeler Nasıl Bulunur?

Kaliteli SEO, detaylı anahtar kelime ile başlar.

Anahtar kelime bulmanın birkaç yöntemi vardır.

Anahtar Kelime Planlayıcı 1

Anahtar Kelime Planlayıcı 1

Pek çok SEO uzmanı Google Adwords Kelime Planlayıcıyı anahtar kelime analiz aracı olarak da kullanabileceğimizi söyler. Biz kesinlikle önermiyoruz, çünkü işimize yarayacak yeterli metrikler vermemekle birlikte özellikle ticari anahtar kelimelerde doğru bilgiler verilmediğini düşünüyoruz.

Bunun yerine Google’da ama yaparken sunduğu önerilerin daha önemli ve gerçekçi olduğunu düşünüyorum, ayrıca arama yaptıktan sonra sayfa altındaki anahtar kelimeler de analiz edilmelidir.

Google Önerileri

Google arama sonuçları sayfasında yeterince fazla anahtar kelime sunmaktadır.

Bu özelliği sayesinde anahtar kelimeyi Goole’a yazarak sunduğu diğer anahtar kelimeleri detaylı incelemeniz yeterli olacaktır.

Google Önerileri

Google Önerileri

Bu şekilde aramayı yaptıktan sonra sayfa altındaki önerilen anahtar kelimeleri de göz önünde bulundurmalısınız.

Anahtar kelimenin sonuna ve başına farklı harfler yazarak Google’ın sunacağı diğer anahtar kelime varyasyonlarına da bakabilirsiniz.

Google Önerileri Anahtar Kelime

Google Önerileri Anahtar Kelime

Örneğin; ana anahtar kelimemiz ‘’SEO’’, sonuna a,b,c veya bu harfleri başına getirerek diğer olası önerileri görebiliriz.

Burada Google’ın önerdiği anahtar kelimeler gerçek atamalardır.

Anahtar Kelime Araçları

SEO çalışmalarınızda kullana bileceğiniz ücretsiz ve ücretli pek çok anahtar kelime aracı vardır. Fakat bunların özellikle ücretsiz olanları genelde Türkçe dilini desteklememektedir.

Bunlardan en çok önerilenlerdin başında Google Keyword Planner olmasına rağmen biz yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı önermiyoruz.

Bunun yanında Google Keyword Planner PPC reklamlar verildikten sonra elde edilen datalar sonucunda kullanılabilir, fakat öncesinde sağlıklı bilgiler vermemektedir.

Ücretsiz araçlardan diğeri AnswerThePublic. Bu araç kısa süre içerisinde Google’ın önerdiği yüzlerce anahtar kelimeyi size sunabilir.

AnswerThePublic

AnswerThePublic

Maalesef ücretsiz araçlarda belirli bir limite kadar ücretsiz kullanım hakkı veriyor. Profesyonel anlamda anahtar kelime analizi yapmak için en uygun fiyata KWFinder aracını kullana bilirsiniz.

KWFinder

KWFinder

KWFinder kullanımının SEO’a yeni başlayanlar ve profesyoneller için en önemli özelliği anahtar kelimede Google’da yükselmenin ne kadar kolay ve zor olduğunu göstermesidir.

Bir anahtar kelimenin zorluğu veya kolaylığını göstermesinin SEO çalışmalarına ne tür katkısı olabilir.

Anahtar Kelime Analizi SEO İpuçları:

  • Eğer sitenizin yeni veya otoritesi düşükse arama motorlarında yükselmek ve trafik almak için zor olan anahtar kelimeler seçmemelisiniz.
  • Anahtar kelimenin zor veya kolay olduğunu bilmeniz daha gerçekçi hedefler seçmenizi sağlar.
  • Boşuna emeğinizi, zamanınızı ve motivasyonunuzu harcamamış olursunuz.

Bu araç yardımıyla aynı zamanda rakiplerinizin sıralama girdiği anahtar kelimeler listesini de görebilirsiniz.

Ücretli araç mı almalıyım? diyorsanız…

Eğer web sitenizden para kazanmaya başladıysanız bu güzel bir yatırım olur, fakat hala para kazanma aşmasında değilseniz maliyetli olabilir.

Anahtar kelime analizi yapabileceğiniz diğer SEO araçları.

  • Ahrefs
  • Moz
  • Semrush
  • Majestic
Moz

Moz

Anahtar kelime analizi için ücretli SEO aracı almadan önce, kullanımı hakkında bilgiler edinin, karşılaştırın, daha sonra satın alın. Böylece maliyetli olan araçlar için bütçeniz ve zamandan tasarruf yapmış olursunuz.

Diğer Platformlar

Sektörünüzle alakalı anahtar kelime araştırması için farklı platformları kullana bilirsiniz.

  • Youtube: Yukarıda bahsettiğimiz Google’daki mantıkla Youtube’da anahtar kelime arayabilir, genel video başlıklarını ve açıklamalarını inceleyebilirsiniz.
  • Facebook: Google ve Youtube gibi başarılı sonuçlar vermiyor olsa da özellikle sosyal medya’da çok beğeni almış, paylaşılmış rakiplerinizin içerikleri ve kullandığı anahtar kelimeleri incelemenize büyük katkı sağlar.
  • Forumlar: Sektörünüzle alakalı yüksek ziyaretçi alan forumlar ve içerik başlıkları hem SEO içeriği, hem de anahtar kelimeler hakkında faydalı fikirler sunabilir.

Anahtar Kelime Metrikleri

Geçmişte içerik üreticileri sadece aranma hacmi yüksek anahtar kelimeler bulmak için analiz yaparlardı.

Buldukları anahtar kelimeleri içerikle harmanlar arama motorlarında yükselmeyi sağlarlardı.

Günümüzde bu artık işe yaramıyor ve keyword analizi daha kompleks hala geldi.

Artık daha fazla metrik üzerinde çalışmalı ve Google RankBrain algoritmasını göz önünde bulundurmalısınız.

Google RankBrain: Google RankBrain Google algoritmasıyla entegre halinde çalışır. Google’ın kullanıcının tam olarak neyi aradığını (kastettiğini) anlamasına yardımcı olur ve en alakalı sonuçların sunulmasını sağlar.

Keyword analizinde aranma hacmi yüksek alakalı keyword ve anahtar kelime zorluğu en önemli faktördür.

Kısaca, anahtar kelime araştırması yaparken 3 önemli faktörü asla unutmamalısınız:

  • Popüler
  • Yükselilebilir
  • Alakalı

Bu 3 faktörden herhangi birinin ihmali sonuca ulaşmanızı engeller. Bu faktörler arasındaki dengenin sağlanması zordur bu yüzden keyword analizi kısmında sabırlı olmalısınız.

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler ve Aranma Hacmi

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler arayarak işe başlaya bilirsiniz.

Hiçbir tecrübeli SEO uzmanı yoktur ki long tail keywords ( uzun kuyruklu anahtar kelimeler’i önermesin. Aranma hacimleri düşüktür ama binlerce anahtar kelime bulmak mümkündür. Bulduğunuz bu tür anahtar kelimeleri saydığınızda inanılmaz potansiyel göreceksiniz.

Bu anahtar kelimelerin SEO’na en büyük katkısı gelen kullanıcılar daha fazla etkileşim ve daha fazla dönüşüm sağlarlar.

Bunun nedeni, yeterince spesifik ve alakalı arama olmasıdır. Zaten sizin de amacınız bu alakalı sorguda ilk sıraya çıkmak değimliydi?

Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin SEO perspektifinden en önemli dezavantajı aranma hacimleridir. Bazen aylık 100 aramadan düşüktür. Bundan dolayı metrikler arası dengeyi çok iyi belirlememiz gerekir, anahtar kelime zorluğu bu noktada SEO için hayati önem taşır.

Anahtar Kelime Zorluğu

Etkili SEO stratejisi uygulayarak web sitenizi sıralama sokmak için anahtar kelime belirlediğinizde bunun zorluk derecesini ölçümlemeniz gerekir.

Anahtar kelime zorluğu çizeceğiniz SEO yol haritasında size inanılmaz katkı sağlayacaktır.

Zorluk derecesi 0 ila 100 arasındadır. Bu rakam ne kadar yüksek olursa SERP’de üst sıralara çıkmak o kadar zordur.

Anahtar kelime analiz araçları genelde zorluk derecesini 0 ila 100 arası rakamlarla ifade ederler ama bazıları  30 ila 50 arasında değerlendirir. Bunun nedeni araçların derecelendirmede farklı metrikler kullanmalarından kaynaklanır. Bu noktada kafa karışıklığı olmaması için sadece bir araç kullanmanızı öneririz.

Arama Niyeti

SERP analizi anahtar kelime analizinin önemli bir parçasıdır. Bu analiz sizin iki önemli faktörü belirlemenizi sağlar:

Arama Niyeti

Arama Niyeti

  1. SERP’de 1.sıradaki rakiple rekabete girebilirsiniz,
  2. Optimize etmek istediğiniz anahtar kelime arkasındaki niyeti belirlersiniz.

SERP sonuçlarına bakarak arama sorgusunun niyetini anlaya bilirsiniz. Örneğin ‘‘ ev yapımı mantı’’ şeklinde arama yaptığınızda yüksek ihtimalle ev yapımı mantı satın almak için bu sorguyu yaptınız.

Anahtar kelimenin arkasındaki kullanıcının yatan niyeti anlamalısınız RankBrain bu görevi icra eder.

Böylece yanlış anahtar kelimeyi optimize etmemiş olursunuz.

4 farklı arama niyeti vardır:

Gezinme– belirli bir site veya marka araması  (“google analytics”)

  • Bilgi– genel bilgi araması (“mantı nasıl yapılır”)
  • İşlem– kullanıcı internette bir şey almak ister (“Mİ ) satın al”)
  • Ticari– kullanıcı satın almadan önce araştırma yapar (“canon 6d yorumları”)

Mantı tarifi ile alakalı blog tutan birisi yüzbinlerce aranma hacmi olan ‘‘mantı’’ anahtar kelimesinde SEO yapmamalıdır.

SERP’ı incelemeniz gerekir.

Anahtar Kelime Analizi SEO İpuçları:

  • Aranma hacmi yüksek anahtar kelimeler yerine uzun kuyruklular tercih edilmeli.
  • Ulaşılması mümkün gerçekçi hedefler olmalı.
  • Ulaşılması zor, imkansız hedeflerden haliyle sonuç çıkmayınca motivasyon bozulur ve proje başarısızlığa uğrar (belki de başarılı olacaktı).
  • Zorluk derecesi düşük anahtar kelimelerde otorite kazanarak Google’ı arkanıza alın ve uzun vadede zorluk derecesi yüksek anahtar kelimeleri SEO çalışmanıza dahil edin

SEO stratejileri İçin Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılmaz.

Yeni başlayanlar pek çok metriğin eksik olduğu Google Keyword Planner veya başka araç kullanılarka aranma hacmi yüksek, zorluk derecesi yüksek anahtar kelimelere odaklanırlar.

Yukarıda bahsettiğim gibi ideal keyword bulmak yüksek aranma hacimli olmasını gerektirmez.

Diğer bir hata dataların yanlış değerlendirilmesi. En basit örnek Google Keyword Planner ‘‘rekabet oranı’’.  Buradaki metrik ile anahtar kelime zorluk oranı yanlış değerlendiriliyor.

GKP ( Google Anahtar Kelime Planlayıcı)  rekabet oranı Adwords Reklamların ile alakalıdır SERP ile ilgili değilki.

Bundan dolayı tekrar vurgulamak adına, Google Anahtar Kelime Planlayıcı SEO çalışmalarında anahtar kelime analizi için kullanılamaz.

Bir durum dışında, Adwords reklamları verildikten sonra reklam metrikleri incelendikten sonra bu inceleme gölgesinde anahtar kelime bulunabilir. Çünkü elde doğru data vardır.

Diğer bir konuda özellikle bilinçsiz veya eskide kalmış içerik üreticilerinin anahtar kelimeyi haddinden fazla içerikte kullanıyor olmaları. Artık buna hiç gerek yok.

Aslında seçtiğiniz anahtar kelimeyi:

  • Heading
  • Title tag ve meta açıklamalar’da
  • Makalenin ilk paragrafında
  • Kelime sayısına göre birkaç kere içerikte kullanılması yeterlidir.

Google çok iyi yazılmış bir içeriğin içerisinde anahtar kelime hiç kullanılmasa bile ne hakkında olduğunu çok iyi anlamaktadır.

Makale içerisinde aynı anahtar kelimeyi iyi SEO yapmak adına ardı ardına kullanmak yerine LSİ anahtar kelimeleri kullanmanızı öneririm.

LSI (Latent Semantic Indexing) anahtar kelimeler ana anahtar kelimeyle alakalı olanlardır. Modern SEO bunu gerektirir.

LSI keywords aslında çok eskiden beri etkiliydi, özellikle içeriği oluşturan dilbilimci kökenli SEO uzmanları bunun geçmişte de, şimdi de faydasını görüyorlar.

Ama LSİ anahtar kelimelerle alakalı yanlış bilinen bir konu daha var.

Bu tür anahtar kelimelerin sadece eş anlamlı olmaları konusu kesinlikle yanış, yakın anlamlı, hatta zıt anlamlı anahtar kelimeler ve alakalı anahtar kelimeler’de bu kategoriye girer.

LSİ anahtar kelimelere bütünsel bakmak gerekir. Yani, sadece yükselmek istediğiniz anahtar kelimelerin LSİ versiyonları değil, içeriğin özgünlük değerini yükseltmek için mümkünse bütün kelimelerin.

LSİ anahtar kelime araçları kullanarak araştırma yapabilirsiniz.

Link İnşası

Bu başlıkta SEO’na yeni başlayanlar için, arama motoru optimizasyonunun en önemli aşamalarından birisi olan link inşası (link building)’den bahsedeceğiz.

Kaliteli link inşası nasıl yapılır sorusunun cevabını vereceğiz.

Link inşası veya daha basit tabirle backlink alımı, farklı sitelerden link toplamaktır. Teknik perspektifle siteler arasında yönlendirme yapan hypertext içeren linkler. Linkler arama motorları tarafından indexlenirler.

Link İnşası Neden Önemlidir?

Arama motorları linkleri kullanarak yeni web sitelerini bulurlar ve SERP’de sıralama verirler. Diğer bir ifadeyle, yeni içerikleri link aracılığı ile bulurlar ve link alınan siteden giden otoriteyi belirlerler.

Eskisi kadar olmasa da bu link profilinin Google’da yükselmek için en önemli faktörler arasında olduğu anlamına gelir.

Link inşasını ikiye ayırırız.

  • Site İçi (İnternal): Site içindeki sayfalar arası linkler
  • Site Dışı (External): Başka sitelerden alınan ve verilen linkler.

Bu SEO eğitimi makalesinde site dışı linkleri ele alacağız.

Backlink Tipleri

Backlinkler ikiye ayrılırlar.

  • Do Follow (otorite geçiş yapar)
  • No Follow

Do follow backlink link alınan içeriğin otoritesini link verilen siteye aktarır. SEO avantajı sağlamak için bu tür backlink alımlarına özen gösterilir. Do Follow linkler aşağıdaki gibi görünür.

<a href=”http://orneksite.com”>Link Metni</a>

No follow backlink herhangi bir otorite geçişi söz konusu değildir. Link alınan içeriğin otoritesi HTML kodu olduğundan dolayı link verilen sayfaya geçmez.

<a href=”http://orneksite.com” rel=”nofollow”>Link Metni</a>

1990’lı yıllarda Google PageRank’i duyurduğunda SEO uzmanları tarafından web sitelerini yükseltmek için aşırı şekilde kullanılan backlink o zamanlar hiç olmadığından daha fazla etkiliydi.

SEO = Backlink anlayışı Google’ın algoritma güncellemeleriyle tarihe karıştı. Günümüzde backlinkler hala önemini eskisi kadar olmasa da korumaktadır.

Do Follow, NO Follow Backlink SEO İpuçları:

  • Do Follow backlink yukarıda açıkladığımız gibi No Follow’dan daha kalitelidir, ama bu sadece Do Follow Backlink almamız anlamına gelmez.
  • Her iki tip backlink almak bir tercih değil mecburiyettir, aksi durumda backlink profilinin sadece Do Follow veya No Follow olması doğal backlink alımına aykırıdır.
  • Teknik SEO perspektifinden baktığımızda No Follow backlinkler Do Follow backlinklerden fazla olmalıdır.

Anchor text

Anchor text (metinler) arama motorları için önemli yardımcılardır. Hyperlink metinlerden oluşan anchor text arama motorlarının link verilen sayfa veya sitenin ne hakkında olduğunu anlamalarını sağlar.

Aynı şekilde SEO yaparak Google’da ilgili anahtar kelimede yükselmek için kullanılır. Fakat, aşırı optimizasyon Google tarafından cezaya neden olur.

Anchor text kullanımında aşağıdaki dengeyi korumalısınız:

  • Anahtar kelime ve cümle (“SEO araçları”)
  • Marka İsmi(“Seondex”)
  • Marka terimleri (“Seondex SEO araçları”)
  • Jenerik Anchorlar (“Sayfa”)
  • Çıplak URL  (“seondex.com)
  • Harekete Geçirici Cümleler (“Buraya tıklayın, “daha fazla okuyun”, ‘‘ İnceleyin’’)

Anchor SEO İpuçları:

  • Aynı anahtar kelimeyi içeren anchor textlerden uzak durulmalı
  • Doğal alım önemlidir, bunun için marka ismi diğerlerinden doğal olarak daha fazla olmalıdır.
  • Bir anahtar kelimeyi sürekli aynı anchor’da kullanmak hem arama motorlarını sitenin ne hakkında olduğu konusunda yanlış bilgilendirmektir, hem de ceza alma oranını yükseltmek anlamına gelir.

Kaliteli Backlink Nedir?

Google link kalitesini belirlemek için oldukça karmaşık algoritma kullanır %100 hangi kriterleri kullandığını SEO uzmanları bilmez. Bilinenler dışında, kendi tecrübelerini kullanırlar.

  • Domain Otoritesi
  • Sayfa Otoritesi
  • Diğer link profili metrikleri

Backlink/link kalitesini ölçümlerken kullandığımız araçalar vardır. Bu SEO araçaları %100 Google kriterlerine göre ölçümlemezler ama SEO danışmanına yaklaşık kalite değeri verirler.

  • Moz Sayfa Otoritesi (PA)
  • Moz Domain Otoritesi (DA)
  • Majestic Trust Flow (TF)
  • Majestic Citation Flow (CF)

Yukarıda bahsettiğim metrik değerleri ne kadar yüksek olursa backlink kalitesi o kadar iyidir.

ornek .edu oveya .gov  uznatılı domainler.

SEO ajanslarının kullandığı Majestic’s “Trust Flow ve Citation Flow”,link kalitesini ölçümleyen başka bir metriktir.

Moz ve diğer SEO araçları ile Majestic SEO aracının özellikle Citation Flow arasındaki fark, diğerleri bir URL’nin ne kadar kaliteli olduığunu ortaya koyarken, Citation Flow link alınack URL’nin ne kadar link aldığını ve etkisinin nasıl olacağını da göstermektedir.

Bu şu anlama gelmektedir, diğer SEO araçları backlinkin sadece kalitesini ortaya koyarken Majestic SEO aracı aynı zamanda güvenilirliğini de ortaya koymaktadır.

Alaka Düzeyi

Link verilen sayfa içerikle alakalıdır (alakalı olmalıdır). Örneğin, yemek tarifleri ile alakalı bir sayfadan teknoloji sayfasına link alımlarından kaçınılmalıdır.

Link Yerleşimi

Otoriter içerikten alınan linkler Footer veya sitebar’dan alınan linklerden daha değerlidir. Çıplak linkler sitewide (tüm sayfalardan görülen) linklerden daha değerlidir.

Sitewide linkler genelde footer veya header kısmında bulunurlar. Site içi ve dışı linkleme de ciddi trafikler getirebilirler.

Bu tür link alımları özenle yapılmalıdır aksi durumda özellikle yeni sitelerin ceza almalarına neden olabilirler. Bu tür linklerin değeri makale içerisinden alınan linklerden daha azdır.

Link İnşası Teknikleri

Yukarıda anlattığım gibi link kalitesini artık belirlemek kolay. Çok az kısmı hariç dizinlerden de link almamanız gerektiğini unutmazsanız işimiz kolaylaşıyor, backlink çalışmasının temellerini sağlam atmış oluyoruz.

En Popüler SEO uyumlu backlink çalışmaları:

  • İçerik Bazlı Backlink Çalışması: Doğal link alımı yapacak otoriter içerikler oluşturun.  Otoriter içerik doğal link alımı sağladığı gibi Facebook gibi soyal medya paylaşımları da yüksek olabilir.
  • Sosyal sinyallere önem verin… Faydalı, özgün, otoriter olduğunu düşündüğünüz içeriği Facebook ve diğer sosyal medya sitelerinde mümkün olduğunca fazla paylaşılmasını sağlayarak Google’ında resmi olarak kabul ettiği ‘‘ sıralama faktörü arasında olduğu’’ sosyal sinyal değerini arttırın.
  •  Misafir yazarlık etkili backlink alma yöntemlerindendir. Sektörünüzle alakalı bloglarda misafir yazar olmaya çalışın. (Ülkemizde nedenini anlamadığım bir şekilde pek işe yaradığını söyeleyemem).
  • PR makaleleri profesyonel içerik üreticileri tarafından hazırlanır ve genelde haber sitelerinde yayınlanır. Bu tür makale içerisinden backlink alımları için eğer siteniz para kazanmaya başlamışsa aylık bütçeler ayıra bilirsiniz. İlgili anahtar kelimede yükselmek yanında ciddi trafik potansiyeli de taşırlar.
  • Rakiplerinizin neler yaptığına bakın: LinkMiner veya diğer araçlarla rakiplerinizin backlink çalışmalarını analiz ederek işer yaradığınız düşündüğünüz sitelerden link almaya çalışın.
  • Web siteleriyle iletişime geçin: Oldukça zaman fazla efor harcamanız gereken bir yöntem ama denemekte fayda var. Rakiplerinizin link aldığı siteleri tespit ederek daha iyi içerik oluşturup sitenizde yayınladıktan sonra site sahipleriyle iletişime geçerek onları link vermeye ikna etmek.
  • Black Hat Tekniği:  Kişisel blog/site networku oluşturmak suretiyle sıralamaları maniple etmek Google cezasına neden olur. Fakat, bu amaçla değil de alanlarında otoriter, kaliteli, trafik alan kendinize ait siteleri backlink çalışmasına dahil edebilirsiniz.

Burada Google kriterlerine aykırı olmayan en popüler doğal backlink alma yöntemlerinden bahsettik.

Backlink çalışması noktasında gayet sabırlı olmalı ve oldukça uzun zamana yaymanızda fayda var.

Bunun yanında Google’ın özellikle son yıllarda ‘‘mantion’’ atıflara değer verdiğini bilmelisiniz.

Yani, hiç link kullanmadan sadece markanızın isminin veya ürün, hizmet isimlerinin geçmesini değerlendirmeye aldığını, belki de yakın bir gelecekte atıfların backlinklerin yerini alacağını söyleye biliriz.

Bundan dolayı SEO mention ilişkisi üzerinde araştırma yapmanızı, tecrübeler edinmenizi öneririm.

Google Cezaları

Yukarıda backlink çalışmasından bahsederken kişisel blog networklardan bahsettik. Bu konu çok hassas olduğu için ayrı bir başlık açarak daha detaylı anlatmak istedim.

Kişisel Blog veya Site neworklar para kazanılan siteye link verirler. Aslına maliyetli bir tekniktir çünkü, hosting, domain ve hatta içerik için bütçeler ayırmalısınız.

Dahası oldukça riskli bir tekniktir.  Eğer yeterince dikkatli olmazsanız Google bu blogları/siteleri banlaya bilir ve akabinde para kazan site zarar görebilir.

Bazı durumlarda kişisel blog ağının maliteyi para kazanan sitenin kendisinden maliyetli olabilir.

Bundan dolayı başlangıç aşamasında yeterli SEO tecrübesi olmadan bu tekniği kullanmamanızı öneririz.

Google Cezaları

Google Penguin algoritması Nisan 2012’de güncellendi kötü, spam yapan, kalitesiz backlink alan siteleri cezalandırmaya başladı ve buna devam ediyor.

Buna rağmen eğer kalitesiz backlink almışsanız panik yapmanıza gerek yok. Kalitesi backlink almış olmanız (sayısı önemli) hemen sitenin ceza almasına neden olmaz olmaz. Bunun için belirli aralıklarla sitenizin aldığı backlinkleri inceleyerek Google Search Console’dan disavow özelliğini kullanarak bu linkleri reddede bilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Link inşasına aralıksız devam edin, bir seferliğe mahsus değildir.
  • Yüzlerce kalitesiz siteden link alımı yerine, kaliteli bir makale içerisinden 4-5 otoriter siteden link almanız daha iyidir.
  • Yukarıda ‘‘anchor text’’ başlığında bahsettiğimiz şekilde doğal kullanıma maksimum derecede dikkat edin.
  • Spam yapan sitelerden link almaktan kaçının.
  • HTTPS (SSL) sertifikası olmayan sitelerden backlink almayın, link vermeyin.
  • Backlink alırken o siteden trafik de alacak şekilde içeriğinizi hazırlayın ve link yerleşimini yapın.
  • Makale içerisinden backlink alacaksanız gelişi güzel sırf içerik olsun diye içerik üretmeyin, backlink çalışmalarınız da bile otoriter, uzun, kaliteli, doyurucu içerikler üretin.
  • Bir web sitesinden link almaya karar verdiğiniz de acaba bu linki nereden (footer, sidebar, site içerisinde sayfa linkini footere koymak)  alırsam trafik getirir? sorusunu kendinize sorun.
  • Rakiplerinizin backlinklerine odaklanın ama en kalitelerilerini alın, ilk sayfadaki 10 rakibinizin backlink profilini inceleyin ve hepsinin en kalitelileri anlamaya çalışın.
  • Backlink kalitesi için kendi skalanızı oluşturun mesela Aherfs’e göre Domain Otoritesi 20 den aşağı olan sitelerden backlink almayın. Aynı şekilde aylık 100.000 den aşağı trafik alan sitelerden backlink almayın.
  • Bir linkin kaliteli olduğu sadece domain veya page otoritesiyle alakalı değildir, unutmayın bu sadece SEO araçlarının kendi metrikleriyle alakalı SEO uzmanına fikir verme amaçlıdır, Google metrikleri farklıdır ve tamamını kimse bilmez.
  • Unutmayın, tıklama alan link, tıklama almayan linkten değerlidir. Domain otoritesi çok yüksek ama hiç tıklama almayan bir backlink  Domain Otoritesi düşük ama çok tıklama alan link kadar değerli değildir.
  • Unutmayın, UX (Kullanıcı Deneyimi) özellikle son yıllarda SEO açısından her şeydir, bu backlink için de geçerlidir. Bir linkin tıklama alması Kullanıcı Deneyimi ile ilgilidir, kullanıcının siteye gelmesi ve sitede uzun süre kalması bu sürecin devamıdır, kullanıcının sitede kaldıktan sonra sayfanın linkini paylaşması üst düzey memnuniyet, harikulade SEO sonucudur.
  • Unutmayın, SEO stratejilerinin her aşamasında olduğu gibi backlink (link building) aşamasında da evet optimizasyonu hem arama motorları hem de kullanıcı için yapıyoruz. Aldığınız backlinklerin tıklanma oranlarını arttırmaya odaklanın, içeriği optimize edin.

UX (Kullanıcı Deneyimi) & SEO

UX ( Kullanıcı deneyimi) ve SEO ayrılmaz ikilidir. SEO açısından şimdiye kadar anlattığımız her şeyden daha önemli olduğuna inandığım UX’i sona bıraktım.

Bu başlıkta ekstra optimizasyon yaparak kullanıcı deneyiminin SEO açısından nasıl bir sinerjiye dönüşeceğini göreceğiz.

SEO’ın analiz kısmı organik trafik alınan anahtar kelimelerin takibi, web sitesi trafiği, Google Analytics ve Google Search Console’da kullanıcı etkileşimi takibi ve daha pek çok araç ve metriğin kullanımı ve incelenmesini kapsar.

UX (Kullanıcı Deneyimi) daha çok web sitesi tasarımı, yapısı, kullanılabilirliği, dolaşımı, kullanıcı memnuniyeti vb konuları kapsar. Web sayfanızdan memnun kalmak istiyorsanız kullanıcıyı memnun etmelisiniz.

Şunu asla unutmamalısınız ki SEO sadece Google’da yükselmek değildir ve kullanıcı deneyimi (UX) kullanıcı siteyi kullanmadan önce başlar.

UX arama motorlarında arama yapma anından itibaren başlar.

User experience Nedir?

User experience kullanıcının marka, ürünü, hizmetleri veya web sitesinde yaptığı işlemdir. Ürün gelişimi, tasarımı, müşteri hizmetleri ve diğer tüm işlemlerle alakalı yaşanan deneyimlerin tamamıdır.

Bu SEO eğitimi rehberinde ‘‘online’’ kullanıcı deneyimi ve SEO ile ilişkisini açıklayacağız. UX sadece müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak değil daha fazlasıdır.

Bu yüzden, standartların dışına çıkarak web sitesini kullanıcı sıkılmayacak şekilde tasarlamakla işe başlaya biliriz.

Unutmayın:  Kullanıcı etkileşimi ve deneyimi aynı şey değildir. Açık bir örnek verecek olursak ‘‘ bayan elbise’’ pazarlayan online mağazaya kullanıcı geldi, bir ürünü çok beğendi satın almak için gerektli işlemleri yaparken ürünün stokta kalmadığına dair hata ile karşılaştı. Sonuç, çok kötü bir UX.

UX deneyimi SEO’ın her şeyidir.

UX’in en önemli kısmı ürün, hizmet veya web sitesinin kullanıcıyı memnun etmek için sınırsız geliştirilebileceğini anlamaktır. Buna bağlı olarak işletmenin sitesini geliştirmesidir.

Web UX içerik ve teknik kısmın sentezinden oluşur. Kısaca şunları kapsar.

  • Websitesi dolaşımı
  • Tasarımı
  • Web development
  • İçerik kalitesi ve uzunluğu
  • İçerik yapısı
  • Teknik SEO müşteri desteği
  • Dönüşüm aşamasına hızlı geçiş
  • Sitenin hızı
  •  İçeriğin sunumu
  •  Sabit sayfaların özgünlüğü

Web sitesi yapısı

Yukarıda verdiğimiz örneğe karşın SEO uzmanları işte bu farklı arama sorguları ve bunlara bağlı olarak kullanıcı ihtiyacına göre farklı açılış sayfaları olması gerektiğini, bu sayfalara uygun olarak içerik, meta taglar, descrripsion, anahtar kelime vb olması gerektiğini bilir. Sayfaları SEO perspektifinden bakarak optimize eder. UX uzmanı minimal onsite dolaşıma bakar.

Gerçek şu ki, arama kutusu, site içi linkler, arama butonları, kayıt formları, canlı destek butonları gibi site içi dolaşım teknikleri hem SEO hem de UX seviyesini arttırır.

Infografikler

En basit UX, SEO konusudur. Google özgün içerik kadar içeriğin sunumuna da önem verir. İnfografikler içeriği en iyi şekilde sunmak için kullanılan yöntemlerin başında gelir. Her ne kadar içerik içinde infografik kullanmak SEO açısından başka sorunlar veya işgücü gerektirse de UX’e katkıda bulunduğu için dolaylı şekilde SEO’na faydalıdır.

Videolar

Video içerikleri gerek SEO gerekse UX açısından inanılmaz etkileşim sağlayan içerik modelidir. Dahası backlink, paylaşım, beğeni, yorum alma potansiyeli yüksek olduğu için SEO çalışmalarına katkı sağlar.

Fakat, anahtar kelimelerde yükselme konusunda zayıf kalır şayet videoya transcript eklersek bu sorun da ortadan kalkar.

 

 

 

Yazar |2020-10-09T21:58:37+00:0007.04.2020|

  1. Taner Yılmaz 6 Eylül 2019 at 16:41 - Reply

    Hocam elinize sağlık SEO hakkında mükemmel bir içerik olmuş. Bu tür içerikleri çok nadir görüyoruz, devamını bekleriz.

  2. Ramazan 1 Mayıs 2020 at 00:07 - Reply

    Eğitici bir yazı olmuş teşekkürler.

  3. Aydın 10 Ekim 2020 at 22:49 - Reply

    Teşekkürler açıklayıcı olmuş

  4. Ahmet 25 Kasım 2020 at 20:40 - Reply

    Teşekkürler çok faydalı bir yazı emeğinize sağlık

  5. Mustafa 30 Temmuz 2021 at 17:13 - Reply

    Merhaba! Bugün sizin Sitenize Girek Okudum Makalerinizi Harika bilgiler Ögrendım Cok teşekur ederım sitenizi Devamli Takip Edecegim Artık iyi gunler.

Yorum Yap