Google Fotoğraflarda Manuel Etiketleme Dönemi Başlıyor

Google Fotoğraflar hizmeti, özellikle son dönemde Android cihazlarda sunduğu yedekleme kolaylığı ve bulut kullanımı sayesinde çok yüksek kullanım oranlarına ulaşmış durumda. Fakat uygulamaya dair en büyük beklentilerden bir tanesi de diğer kullanıcıları el ile etiketleme özelliğinin gelmesiydi.

Google tarafından sunulacak yeni özellik sayesinde artık fotoğraflarınızda yer alan insanlar otomatik olarak fotoğraflarınıza gelmese bile kimi etiketlemek istediğinizi belirleyerek kolayca ekleyebileceksiniz.

Fotoğraflarınız İstediğiniz Kişilere Kolayca Ulaşacak

Otomatik etiketleme özelliği her kadar ilgi çekici olsa da, bazı insan yüzlerini tanıyamıyor ve etiketleme yapmıyordu. Böyle bir durumda kullanıcılara da el ile etiketleme yetkisi verilmediğinde insanlar istediklerini elde edemiyorlardı. Fakat bundan böyle, yeni gelen özellik sayesinde fotoğraflarınıza istediğiniz kişileri kolaylıkla ekleyebileceksiniz. Yine de etiketleme özelliği ile ilgili eksik görülen yer, eğer sistem otomatik olarak bir yüzün fotoğrafta bulunduğunu belirleyemezse yine etiketleme yapılamıyor.

Yani eski sistemden farkı, yüz olduğu tanınan ama kim olduğu belirlenemeyen kişilere manuel olarak etiketleme yapılabilmesidir. Ne yazık ki Google hala fotoğrafta olduğunu anlayamadığı bir yüzü etiketlemenize müsaade etmiyor.

Her ne kadar bu özellik tam anlamıyla ideal olmasa dahi en azından iyi bir gelişme sağlanmış durumda. Şimdilik bu uygulama yayına girmemiş olsa da ilk gelecek özellik güncellemesiyle artık kullanıma girmesi bekleniyor. Yine de dünya genelinde aynı anda bu özelliğin yayınlanıp yayınlanmayacağı, test süreci için yalnızca kısıtlı bazı ülkelerde yayınlanıp alınacak sonuçların mı alınacağı henüz belli değil. Yine de er ya da geç Android ve Google Fotoğraflar kullanıcılarının bu özelliğe kavuşacağını söylemek yanlış olmaz.

Son dönemlerin en tartışmalı konularından olan gizlilik meselesi Google’ın bu özelliği ile de tekrar ortaya çıkıyor. Son olarak Facebook’un yüz tanıma sistemi geliştiriyor olması, insanların fotoğrafları ve bilgilerinin çok kolayca yayılabileceği ve veri gizliliğinin ihmal edilebileceği iddialarını da ortaya çıkartmıştı.

Google bu konuda yaptığı açıklamalarda yüz tanıma verilerinizin kesinlikle paylaşılmayacağını ve eğer “yüz gruplandırma” özelliğini açmazsanız otomatik yüz taramasının yapılmayacağını belirtiyor. Son olarak eğer sonradan kendinizi güvensiz hissederseniz de bu özelliği tekrar kapatarak yüz modellerinizin Google verilerinden silinmesini sağlayabilirsiniz.

Yazar |2019-11-29T17:21:54+00:0029.11.2019|

Yorum Yap